Overslaan en naar de inhoud gaan
Nacht van de korte film - CineBAM  - BAM! Festival, Hengelo (Ov.)

Nacht van de korte film - CineBAM

Nacht van de korte film - CineBAM

NvdKF winnaars:

Buiten spel - Catherina Oisifidis (2023)
Selena voetbalt als enige meisje in een jongensteam. Haar teamgenoten zien haar als een van de jongens. Door de komst van een nieuw meisje begint de dynamiek binnen de groep te veranderen. Selena doet er alles aan om haar positie binnen de groep te beschermen.

Joep in de tomatensoep - Robin Tijdeman (2023)
Als Joep honger krijgt, probeert hij het laatste beetje soep uit de pan te lepelen. Maar dan verliest hij zijn evenwicht en valt hij voorover de pan in. Daar komt Joep terecht in een nieuw universum, waar hij de strijd aangaat met zichzelf én de soep die hem tot de lippen komt. Een korte jeugdfilm over verwondering en het ontdekken van nieuwe werelden op plaatsen waar je ze het minst verwacht.

Pim wil oversteken - Ronald Zuidinga (2022)
Hafid loopt de verlamde Pim tegen het lijf bij een spoorweg. Hafid besluit de verwarde jongen een handje te helpen.

Anders - Reinout Hellenthal (2019)
De 14-jarige Alex zit met zichzelf in de knoop. Hij is goede vrienden met zijn toekomstige zwager Hendrik, waarmee hij goede gesprekken voert en graag stoeit. Als de zus van Alex en Hendrik besluiten om het dorp in te ruilen voor de stad, leidt dit tot een turbulente reeks gebeurtenissen.

Jonge makers:

Artificial Womb Online - Kayla Corrine
Bio: Kayla Cerrone is een illustrator wiens werk zowel stilstaand als bewegend beeld omvat. Ze richt zich voornamelijk op lichamen, waarbij levenloze objecten tot leven komen en levende wezens worden gereduceerd tot hun anatomische mechanismen. Ze werkt vaak samen met muzikanten en vertaalt de sfeer in muziek naar beeld.
Synopsis: Artificial Womb Online is een humoristisch onderzoek naar de identiteit van het menselijk lichaam. De menselijke baarmoeder is vervangen door een kunstmatige, en de relatie tussen ouder en ongeboren kind is veranderd.

Dubbel Leven - Max Score
Bio: Max Score is afkomstig uit Enschede. De film is ontstaan vanuit zijn behandeling en is ontwikkeld tot de film die het nu is, Dubbel Leven. Tijdens de productiefase nam Max de rol van regisseur op zich.
Synopsis: Als een dementerende man op geheime missie gaat, vervagen de grenzen tussen herinnering en realiteit. James krijgt een mysterieuze brief waarin staat dat zijn geheime identiteit is ontdekt. Om zichzelf veilig te stellen, zoekt hij een oud contact op en gaat hij op missie om zichzelf te redden. Tijdens de missie blijkt niets te zijn wat het lijkt. James zit vast in zijn geheugen en blijkt te kampen met Alzheimer.

Kleur Verdwijnt - Kseniya Prakapuk
Bio: Kseniya is geboren en groeide op in Wit-Rusland. Op haar elfde verhuisde ze voor een jaar naar Duitsland, waarna ze definitief in Deventer vestigde. Ze is altijd actief geweest in de kunstwereld en de afgelopen jaren bezig geweest met film en mixed media.
Synopsis: "De wereld verliest zijn kleuren" is een korte film waarin het schilderij symbool staat voor kleur en gevuld is met experimenten en verborgen betekenissen. Het doel is om zelf de regie te voeren over je kleurkeuzes en je niet te laten beïnvloeden door anderen, maar dit zelf te doen.. De uitdaging van kleur moet aanwezig zijn; de vrijheid van denken die dit creëert, is te waardevol om te negeren.

Onkruid - Louisa Moreau
Bio: Louisa Moreau is 21 jaar oud, woont in Rotterdam en groeide op in München, Duitsland. Ze rondt momenteel een bacheloropleidingen Beeldende Kunsten aan de Willem de Kooning Academy en Culturele Analyse aan het Erasmus University College af. Haar werk draait om de milieu-, sociale en ideologische crises van onze tijd, met als doel nieuwe horizonten te openen en te inspireren tot onderhandeling over postkapitalistische verbeeldingen. Ze werkt vaak met op lenzen gebaseerde media en integreert het concept van collages of het herstructureren van stukken en het leggen van nieuwe verbindingen in haar werk. 
Fy Meijer is 20 jaar oud, woont in Rotterdam en groeide op in Hilversum. Ze zit in haar derde jaar van zowel de opleiding Audiovisueel Ontwerp aan de Willem de Kooning Academy als Culturele Analyse aan het Erasmus University College. Ze is geïnteresseerd in de verwevenheid van politiek en film. Haar benadering van filmmaken is geworteld in de overtuiging dat door eerlijke verhalen te vertellen gebaseerd op meerdere perspectieven, de status quo kan worden uitgedaagd en de wereld ten goede kan worden hervormd. Ze maakt deel uit van Bloeifilm, een activistisch filmcollectief gevestigd in Rotterdam.

Synopsis: Een visueel gedicht over verzet. ONKRUID is een anti-kapitalistische actor - het is de belichaming van verzet. Dit werk is een gezamenlijke inspanning tussen mijn vriend Fy Meijer en ik, Louisa Moreau. Het is een video die hoop uitdrukt voor de toekomst, onze visie op verzet als vreugde, als levenskracht, als zorg en tederheid. We kozen een verlaten ruimte die menselijke infrastructuur is, maar geen accommodatie biedt voor menselijk noch meer dan menselijk leven - de ruimte onder een snelwegbrug. Onder deze brug overleeft alleen onkruid. Onkruid is voor ons een analogie voor hoe we verzet zien, wortelstelsels waarvan de uitlopers kunnen worden vernietigd, maar die altijd zullen terugkeren. De video begint met close-ups van Onkruid die hun kleine daden van 'verzet' laten zien. Vervolgens zien we een droomachtige visie die de ruimte overneemt, de onkruiden menselijke bondgenoten geeft en de vijandige omgeving vult met een uitbarsting van leven en beweging. Het einde toont een open kader van de ruimte onder de brug die nu geladen is met potentieel. Het is een uitnodiging aan de kijker om de ruimte zelf over te nemen en deze terug te eisen.

Over Morgen - Finn van den IJssel
Bio: Finn van den IJssel is een 22-jarige filmmaker gevestigd in Rotterdam. Door zijn studies politieke filosofie en audiovisueel ontwerp berusten zijn films op een sociaal-politieke kijk op het individu, die de basis vormt van de hoofdpersonen in zijn films. Naast zijn studie maakt Finn films binnen het activistische filmcollectief Bloeifilm.
Synopsis: Bente, een opkomende hockeyspeler, heeft haar beste vriendin Hannah beloofd morgen met haar mee te gaan naar een klimaatprotest. Maar wanneer ze diezelfde dag de kans krijgt om haar professionele hockeydebuut te maken, wordt ze geconfronteerd met een keuze die lang onderdrukte emoties naar de oppervlakte brengt.

Uitsaai
Bio: Deze film is geschreven door 3 studenten van Creative Business: Sem Lucas, Isabella Polane en Sterre Hammer.
Synopsis: De film, getiteld UITSAAI, is een comedy short-film met een knipoog naar Rundfunk. De film speelt zich af in een schoolse setting met herkenbare elementen uit het moderne studentenleven, verpakt in een humoristisch jasje!

Veganboer - MOK Theatermakerij
Bio: De MOK’ers van de Theatermakerij maakten 3 korte mockumentaries onder begeleiding van professionele film makers. De eerste video die naar buiten wordt gebracht is Veganboer geschreven en geregisseerd door Floor Vinke en Iris Veltmaat.

Synopsis: Een veganistische influencer laat aan de kijkers thuis zien waar ze haar vegan producten vandaan haalt.

The Dance Within - Yasmin Shahbahrami
Bio: An audio visual design student that communicates through several mediums, mainly it being video and images. Her research engages mostly in topics such as identity, social/political issues and psychological matters. Getting influenced by her cultural background plays a huge role in her works as well.

Synopsis: A girl trying to find answers about her identity with a consist shift of realities.
 

Videoclips van artiesten op BAM! Festival

Thriller/horror
Beet - RocketBoxMedia
Bio: Koen Janssens & Laila Fantozzi kennen elkaar al een aantal jaar en hebben in 2022 voor het eerst samengewerkt als regieduo. Hun eerste film Vierkante Ogen won niet alleen Beste Film in Amsterdam, maar won ook de internationale titel Best Genre Film in de wereldfinale in Los Angeles. Beide regisseurs wonen en werken in Rotterdam. Beet is hun tweede korte film als duo.
Synopsis: Twee speurders op zoek naar waardevolle spullen in een verlaten fabriek, vinden een object van twijfelachtige waarde. Ondanks hun prille, wat onwennige samenwerking, zijn ze beide nieuwsgierig van aard. Maar misschien is één van hen té nieuwsgierig...

ANGSTDROOM Isabella Polane
Bio: De film is geproduceerd door een groep studenten die gezamenlijk een minor hebben gevolgd binnen de opleiding Creative Business. Deze groep bestaat uit Corneel Kamphuis, Marith Nijboer, Mirte Wilharms, Nina Dijkhof, Phil van der Walle, Rosa Lahuis, Stéphanie le Febre en Isabella Polane. Het concept van de film is bedacht door Mirte Wilharms.
Synopsis: Wanneer een verwarde jonge vrouw het advies van haar therapeut opvolgt, komt ze oog in oog te staan met de realiteit van haar angstdroom.

Skogafoss - Niels Bourgonje
Bio: Niels Bourgonje is een fictie/commerciële regisseur gevestigd in Amsterdam. Gedreven door een enorme wens om zichzelf nooit te herhalen, heeft Niels een breed scala aan producties geregisseerd, variërend van door mensen gedreven verhalen tot epische voedsel-, sport- en autofilms. Deze diversiteit is ook te vinden in zijn fictiewerk, waar Niels drama-, horror- en komische films heeft geregisseerd. Zijn films werden geselecteerd voor Academy Award- en BAFTA-kwalificerende festivals en hebben meer dan 200 prijzen gewonnen. Niels' horror korte film SWIPE wordt aangepast tot een speelfilmscript door Timur Bekmanbetov's Bazelevs. Hij wordt vertegenwoordigd door Sukee Chew - Hopscotch Pictures.
Synopsis: Gijs ontvangt een telefoontje van zijn moeder dat haar verontruste mentale toestand onthult.

Swipe - Niels Bourgonje
Synopsis: Een meisje ontdekt dat ze een match heeft op een dating-app met een vreemdeling, ondanks dat ze hem zojuist naar links heeft geveegd begint ze te vrezen dat de man gevaarlijk dicht bij haar is.